Az árvacsalánfélék családjába tartozó bazsalikom egy rendkívül hasznos gyógynövény és közkedvelt fűszernövény is. Friss, fűszeres ízt ad a húsoknak, valamint tészta- és előételeknek. Akár az ételbe főzi, akár díszítőelemként használja, a bazsalikom garantáltan új színt visz ételei ízvilágába. Ez azonban még nem minden! A belőle nyert meleg, fűszeres és gyógynövényes esszenciális olaj a konyhán kívül is számos előnyt tartogat! A bazsalikom esszenciális olajjal nyugtató és központosító hatást válthat ki, a halántékon és a tarkón alkalmazva pedig akár a feszültségérzetet is képes csökkenteni.
A fahéj édes, fűszeres aromája a világon mindenütt nagy népszerűségnek örvend. Egy trópusi, örökzöld fából nyerik, amely akár 14 méter magasra is megnő, kérge, levelei és virágai pedig igen magas illatanyag-tartalommal rendelkeznek. Habár a fahéj elsődlegesen a kulináris használati módok terén rendelkezik nagy múlttal, a belőle nyert esszenciális olaj valójában meglepően sokoldalú felhasználással kecsegtet. A fahéjat gyakran használják szájvizek és rágógumik ízesítéséhez. A fahéjolaj a doTERRA frakcionált kókuszolajával hígítva melegítő masszázskeveréket alkot, amely kiváló az ízületi fájdalmak csillapítására a hidegebb hónapokban.
A jellegzetes aromájú, számtalan módon hasznosítható levendula napjaink egyik legnépszerűbb esszenciális olaja. Az ókori rómaiak és egyiptomiak fürdőzéshez használták a levendulát. Azóta pedig szélesebb körökben is felfedezték egyéb jótékony hatásai hosszú sorát. A bőrhibák megjelenésének csökkentésére és a bőrirritációk csillapítására való képességének köszönhetően a levendula esszenciális olaj használata a kozmetikai és parfümiparban is általánossá vált. Mindezek mellett nyugtató tulajdonságai okán a test ellazítására és a hangulat javítására is gyakran alkalmazzák. Sokoldalú előnyei miatt tehát a levendula esszenciális olaj mindenütt jó, ha kéznél van, bárhová is menjen.
A friss zöldcitrom héjából hidegen sajtolt doTERRA zöldcitrom esszenciális olajnak az aromája és az íze egyaránt felfrissít és energiával tölt fel. A zöldcitrom üde, citrusos íze miatt számos előétel és ital ízesítéséhez előszeretettel használják. A zöldcitrom esszenciális olaj felemelő, kiegyensúlyozó és energizáló tulajdonságairól is híres. Magas limonéntartalmából fakadó tisztító tulajdonságainak és felemelő illatának köszönhetően arc- és testlemosókban is gyakori összetevő.
A petitgrain esszenciális olajat a keserűnarancsfából nyerik ki, amelynek a hagyományos gyógymódokban való alkalmazása igen hosszú múltra tekint vissza. Kezdetekben főként fertőtlenítő tulajdonságaiért használták. Mára azonban a legújabb tudományos eredmények alapján a petitgrainolaj számos egyéb használati módja és jótékony hatása is igazolást nyert. Ilyen például a nyugtató, pihentető hatás és a bőrhibák megjelenésének mérséklése is. A petitgrainolajat az illatszergyártásban is széles körben alkalmazzák friss, gyógynövényes aromájáért. A levendula esszenciális olajjal pedig remekül kiegészítik egymást, mivel a két olaj egészen hasonló jótékony tulajdonságokat kínál.
A rozmaring egy aromás, örökzöld bokorféle, amelynek a leveleit előszeretettel használják ételek, például töltelékek, sertéshús, báránysült, csirke- vagy pulykahús ízesítéséhez. Az ókori görög, római, egyiptomi és héber kultúrákban a nagy becsben tartott rozmaringot szent növényként tisztelték. Gyógynövényes és energizáló illata miatt a rozmaring esszenciális olajat aroma- és masszázsterápiás célokra is gyakorta használják.
Hírlevél
A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.